2008 Jaar van de Aardappel

 

2008 is door de Verenigde Naties (VN)  en de wereldvoedselorganisatie (FAO) uitgeroepen tot het jaar van de aardappel.  In de hele wereld zal aandacht zijn voor dit voedsel, dat wereldwijd de vierde plaats in neemt van geteelde gewassen.

 

Reden voor SPNA om  een AARDAPPELGEZINSDAG te organiseren op

 

2 februari 2008 van 10.00 – 17.00 uur.

Locatie Kollumerwaard, Hooge Zuidwal 1, 9853 TJ  Munnekezijl

 

U krijgt samen met uw gezin, familie en kennissen gelegenheid om deel te nemen aan verschillende activiteiten.

 

-          De proeverij. Tijdens de proeverij kunt u uw oordeel geven over 8 consumptierassen, afkomstig van 8 verschillende handelshuizen uit Noord-Nederland. De aardappelen worden gekookt en onder nummer gepresenteerd. Er wordt beoordeeld op kleur, bloemigheid, smaak en totale indruk. Bekende, maar ook een aantal hele jonge nog onbekende rassen worden aan de test onderworpen. De uitslag wordt na 2 februari  bekend gemaakt.

-          Het aardappelplein. Op het aardappelplein presenteren 8 aardappelhandelshuizen hun bedrijf. Ze besteden aandacht aan o.a.  de teelt, export en de nieuwste ontwikkelingen op gebied van rassen. De deelnemende bedrijven zijn: IPM, Agrico, HZPC, Europlant, Stet Holland, Van Rijn, Agro Plant en Schaap Holland. Landjuweel, sorteer en verpakkingsbedrijf, presenteert hun activiteiten richting de supermarkten. De keuringsdienst NAK zal hun activiteiten op het gebied van keuringen laten zien. NAK-agro, dat zich o.a. bezig houdt met certificering van bedrijven en voedselveiligheidsaspecten, zal eveneens aanwezig zijn.

-          Het trekkerplein. Op de boerenbedrijven rijden vele merken tractoren. De trekkerdealers uit de omgeving hebben de handen in een geslagen en zullen hun trekkermerken presenteren. Zeven dealers zullen in totaal 10 verschillende merken laten zien in de klasse 100 – 125 PK.  De aanwezige merken zijn John Deere, Massey Ferguson, Deutz-Fahr, Fendt, Zetor, Case, Steyr, Claas, New Holland en Valtra. De vertegenwoordigers van de deelnemende bedrijven zullen aanwezig zijn om hun merken verder toe te lichten.

-          De racebaan. Voor de jeugd worden 2 skelterbanen aangelegd in de aardappelbewaring. Er wordt in verschillende leeftijdscategorieën gestreden om de titel “Racepieper 2008”. Voor de tijdsnelsten zijn er leuke prijzen te winnen.

-          Het theater. Poppentheater Eya Popeya Stipp uit Zoutkamp brengt de aardappel bij de kinderen onder de aandacht via spel en theater. Zij zal op deze dag 3 keer optreden (om ca. 11.00, 13.00 en 15.00 uur). Iedere voorstelling duurt ca. 20 minuten.

 

Voor de kleintjes is er een groot springkussen. Ook zal er naast catering  tijdens de Aardappelgezinsdag  live muziek zijn, verzorgd door muzikanten uit de regio. Wie dit zijn is nog een verrassing!!

 

U bent van harte welkom om deze unieke dag mee te maken.

 

De entree bedraagt € 3,- voor volwassenen en € 1,50 voor kinderen tot 12 jaar.